телефони лікарні та обласної консультативної поліклініки

Приймальне відділення

(066) 387-1201

 

(093) 511-6781

Mobile menu

Доводимо до відома! З 01.04.2020р. КНП "ХОКЛ" ХОР працює по п'ятиденному робочому графіку з двома вихідними: субота і неділя!

Previous Next

  • Публічна інформація

    Про набуття права на пенсію за віком
    Детальніше...
  • Взаємодопомога у медичній сфері

    Планова консультативна допомога мешканцям районів та сіл...
    Детальніше...
  • Формулярна система

    забезпечення лікарськими засобами Херсонської обласної клінічної лікарні...
     
    Детальніше...
  • До уваги пацієнтів

    Інформація про лікарські засоби та фінансування...
    Детальніше...

Онкологічні захворювання є однією з основних причин смертності в усьому світі. За останні 100 років за цими показниками онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи.

За локалізацією найбільш поширеним серед чоловіків є рак легенів, шкіри, передміхурової залози, шлунку, а серед жінок – рак молочної залози та рак шийки матки.

Рак – захворювання, при якому відбувається безконтрольне розростання атипових (злоякісних) клітин, здатних проростати в сусідні органи і тканини, поширюватися (метастазувати) по кровоносних або лімфатичних судинах в інші ділянки організму з утворенням віддалених метастазів. Метастази є однією з основних причин смерті від раку.

Рак виникає в результаті перетворення нормальних клітин на пухлинні клітини в ході багатоетапного процесу. Ці зміни відбуваються внаслідок взаємодії генетичних факторів людини і факторів зовнішнього середовища. До них відносять: фізичні канцерогени – ультрафіолетове і іонізуюче, рентгенівське випромінювання; хімічні канцерогени – забруднення повітря компонентами тютюнового диму, вихлопними газами і пестицидами, задимленість приміщень в результаті використання в будинках твердих видів палива, вживання нездорової їжі; біологічні канцерогени – інфекції, викликані деякими вірусами, бактеріями або паразитами (Helicobacter pylori, вірус папіломи людини (ВПЛ), вірус гепатиту B, вірус гепатиту C і вірус Епштейна-Барра).

Ще одним важливим чинником розвитку раку є старіння. Протягом життя людини відзначається зниження ефективності механізмів поновлення клітин у міру старіння людини, а фактори ризику виникнення онкології накопичуються.

До факторів ризику розвитку раку відносять надлишкову масу тіла, низький рівень споживання фруктів та овочів, відсутність фізичної активності, зловживання алкоголем, вживання тютюну – це найзначніший фактор ризику (смертність від раку через куріння становить близько 22% від усіх випадків).

Серед численних проявів різних видів раку виділяють загальні ознаки, характерні для всіх онкологічних захворювань.  Ці не можна залишати без уваги і в терміновому порядку необхідно звернутися до лікаря:

- безпричинне підвищення температури тіла;

- підвищена слабкість і стомлюваність;

- відчуття болю неясного походження (цей симптом раку може проявлятися у випадках, коли пухлина здавлює або пошкоджує прилеглі судини, нервові закінчення й органи);

- незрозуміла втрата ваги (найчастіше може говорити про пізню стадію раку);

- зміни шкірних покривів (землисте забарвлення шкіри, поява жовтушності, свербіння тощо);

- збільшення лімфатичних вузлів може говорити про наявність запалення або пухлинного ураження лімфатичного вузла чи органа,  розташованого поряд;

- психологічна симптоматика – дратівливість, плаксивість, зниження уваги, незрозумілі запаморочення і головні болі (вони можуть свідчити про інтоксикацію або пухлинне ураження головного мозку).

Якщо звести до мінімуму фактори ризику та здійснювати профілактичні заходи, можна запобігти виникненню 30-50% ракових захворювань. Для цього слід усунути контакт із канцерогенами та різними видами випромінювань; відмовитися від куріння і зловживання алкоголем, нормалізувати вагу, раціонально харчуватися (вживати достатньо фруктів та овочів); вести активний спосіб життя. Профілактично слід вакцинуватися проти інфекцій, що викликаються вірусом папіломи людини та вірусом гепатиту В.

У разі виникнення перших ознак раку, необхідно терміново звернутися до лікаря. При ранній діагностиці та необхідному лікуванні є велика вірогідність позбутися багатьох видів раку і в такий спосіб значно знизити смертність від онкологічних захворювань.

 

 

За інформацією Центру громадського здоров'я МОЗ України

Теги: