Протягом останнього часу у відділенні впроваджено декілька сучасних технологій під час виконання операцій на відкритому серці.

Так, операції аорто-коронарного шунтування в переважній більшості стали виконуватися на фібріляції (часткова зупинка серця). Це значно спрошує втручання. Також ця методика зменшує  собівартість операції, а головне суттєво зменшує час штучного кровообігу та таким чином покращує перебіг раннього післяопераційного періоду та реабілітації.

Також на початку 2019 року після тривалої підготовки (стажування на  робочому місті у ДП «Національний центр серця МОЗ України» та проведення виїзного майстер –класу під керівництвом проф. Тодурова Б.М.) та закупівлі спеціалізованого  медичного обладнання (стабілізатор міокарду «Октопус»)  у відділенні впроваджено методику виконання операції аорто-коронарного шунтування на працюючому серці (без проведення режиму штучного кровообігу). Це дало можливість суттєво розширити покази  до втручання, особливо у пацієнтів похилого віку та при наявності тяжкої супутньої патології.

Одним з тяжких ускладнень ішемічної хвороби серця є інфаркт міокарду, який в приблизно 20% закінчується формуванням, так званої аневризми (випячування) лівого шлуночка. Наявність аневризми значно погіршує прогноз та якість життя у хворих після інфаркту міокарду. Протягом кінця 2018 та початку 2019 року у відділенні впроваджено методики пластичних втручань на лівому шлуночку серця з метою усунення аневризми. Зазвичай ці операції виконуються одночасно з аорто-коронарним шунтуванням.

В деяких випадках на жаль до кардіохірурга потрапляють хворі з тяжкими комбінованими ураженнями серця (захворювання мітрального та аортального клапану в сукупності з атеросклеротичним ураженням судин серця). В таких випадках необхідні вкрай складні, багаточасові операції, що потребують тривалої зупинки серця та штучного кровообігу, інтенсивного післяопераційного лікування.  Протягом останніх років лікарі відділення серцево-судинної хірургії та реанімаційного відділення лікарні навчались виконанню цих комбінованих операцій в провідних клініках України та Європи. Вперше в Херсонській області в лютому 2019 року виконано одночасне протезування мітрального та аортального клапану в комбінації з аорто-коронарним шунтуванням. Хворий почуває себе добре та виписаний на амбулаторне лікування за місцем проживання.

 

 

Фото. Стабілізатор міокарду «Октопус».

Теги: