У грудні 2013 року на базі відділення серцево-судинної хірургії Херсонської обласної клінічної лікарні (завідувач, кмн Спірін Ю.С.) в перше в Херсонській області виконано стентування підключичної артерії.

Операцію було виконано хворій з явищами гангрени верхньої кінцівки (внаслідок атеросклеротичного звуження устя підключичної артерії) Атравматичним ендоваскулярним доступом (під рентгенологічним контролем) в місце звуження було встановлено стент, який повністю відновив просвіт звуженої артерії  та кровообіг у кінцівці. Хвору було виписано з відділення через 4 доби із значними зменшеннями явищ гангрени. Жінку було врятовано від ампутації!

Атеросклеротичні ураження підключичних артерій зустрічаються досить часто, і можуть привести до інсультів або тромбозів артерій верхніх кінцівок з подальшою можливою їх ампутацією. Наслідками є інвалідизація і виражене зниження якості життя пацієнта. Слід відзначити низьку ефективність консервативного лікування цього захворювання - поліпшення відзначається лише у 10-15%.

Таким чином, запровадження серцево-судинними хірургами лікарні технології стентування підключичної артерії в черговий раз наблизило високоспеціалізовану допомогу до мешканців нашої області. Раніше таку допомогу надавали лише у спеціалізованих центрах на НДІ України. Атравматична методика операції, яку запровадили наші фахівці,  мінімізує наслідки післяопераційного періоду, скорочує терміни госпіталізації пацієнта та період його реабілітації.

 

 

На фото – завідувач відділенням серцево-судинної хірургії, кмн Спірін Ю.С. (ліворуч) та керівник обласного центру інтервенційних втручань Боляновський І.І. (праворуч)

Теги: