У відділенні ортопедії і травматології Херсонської обласної клінічної лікарні було проведено дві перші операції за абсолютно новою технологією – ендопротезування кульшового суглобу з новою модифікацією, з так званою «подвійною парою тертя».

За словами завідуючого відділенням Олега Яремченка, сучасний ендопротез кульшового суглобу – це високотехнологічний продукт з міцних та інертних в біологічному плані матеріалів. «Запроваджена конструкція суглобу повністю виключає можливість його вивиху з будь-якої причини – рання активізація хворого після операції, травма суглобу тощо. Також зведено до мінімуму зношення кульшової западини. Якщо навіть в процесі експлуатації ендопротеза утворюватимуться продукти зношення протезу, вони не потраплятимуть на контактну поверхню кістки», – зазначив медик. Це рішення, за словами Олега Яремченка, мінімізує нестабільність кульшової та стегнової частини суглоба і значно продовжить термін експлуатації суглоба (до 20-25 років), що дозволить уникнути повторних операцій.

 

Нагадаємо, що лише у листопаді 2013 року завідувач відділенням ортопедії і травматології відвідав науково-практичну конференцію у Києві, де було презентовано перше в Україні ендопротезування кульшового суглобу з «подвійною парою тертя». А вже сьогодні ця технологія стала доступною для мешканців Херсонської області.

Дивіться відео "Пара тертя"


 

Довідка:

Центр хірургії патології хребта та ендопротезування великих суглобів (плечових, колінних, кульшових) у місті Херсоні функціонує на базі ортопедо-травматологічного відділення Херсонської обласної клінічної лікарні з 1990 року. Щороку фахівцями відділення щорічно виконується більше 100 ендопротезувань, зокрема, за 11 місяців 2013 року вже виконано 135 таких операцій.

Теги: